Jana Šćepanović o Čitalačkoj znački

Драги основци,

Била сам вишегодишњи учесник манифестације „Читалачка значка“ и четири године заредом сам освајала прво место и златну читалачку значку због чега ме је зрењанинска библиотека замолила да са вама поделим своје искуство које сам стекла пишући читалачки дневик.

Одмах на почетку вам морам напоменути да ваш циљ не буде освајање награде већ развијање љубави према читању и кеижевности која ће обогатити ваш унутрашњи свет, јер богатство духа је непролазно и предтсвља највећу вредност човека. Препустите се чаробном свету маште и заједно са књижевним ликовима доживите незаборавне авантуре. Стигните до далеких, пространих степа Русије, пешчаних пустиња Африке, запловите непознатим морима… Упознајте културу, обичаје и историју других народа и уживајте у описима прелепих предела, вечних љубави, искрених другарстава… Нека књига постане ваше уточиште и звезда водиља јер беле странице исписане мудрошћу и искуством вештих руку славних писаца ће вас научити да разликујете добро од лошег, показаће вам пут којим треба ићи даље, пут части, искрености, поштења…

Да отворим чаробна врата књижевности и спознам сву њену лепоту, помогла ми је наставница српског језика Наташа Барбулов која ме је и мотивисала у писању читалачких дневника, пружајући ми својим саветима велику подршку. У петом и шестом разреду сам углавном бирала романе писане за децу као што су: „Моби Дик“ (Херман Мелвил), „Бели Очњак“ (Џек Лондон), „Хајдук у Београду“ (Градимир Стојковић), „Магареће године“ (Бранко Ћопић), „Оливер Твист“ (Чарлс Дикенс), „Дечаци Павлове улице“ (Ференц Молнар)… Сваке године моје читалачко искуство је било све веће па сам се у седмом и осмом резреду храбро упустила у анализу и озбиљнијих дела као што су: „Беле ноћи“ (Достојевски), „Благо цара Радована“ (Јован Дучић), „Алхемичар“ (Пауло Коељо), „Песме“ (Сергеј Јесењин)… Будите и ви смели у избору романа које ћете читати и постављајте себи све веће изазове, јер није важно ако не разумете баш све шта је писац  желео да каже. Довољно је да опишете шта сте осетили и на која размишљања вас је навело прочитано дело. Нека се ваша анализа не своди само на препричавање, већ изнесите своје мишљење о особинама књижевих ликова, истакните њихове добре поступке, а уједно образложите и због чега сматрате да су у нечему погрешили. Дочарајте пишчеве слике описа природе, предела или некадашњег начина живота који можете упоредити са садашњим указујући шта је било боље, а ста лошије. Можете напоменути који су вам се делови романа највише допали и објаснити због чега су код вас изазвали радост, сету, тугу… Напишите све своје утиске о прочитаном роману, зашто би га препоручили другим читаоцима, укажите које су то поруке које писац шаље… Будите маштовити и креативни па, ако вам се не свиди крај романа, образложите шта је то што вам се не допада и осмислите завршетак по својој жељи. Издвојите лепе цитате који описују лепоту природе, физички изглед и особине ликова, као и оне којима писац нешто поручује. Нека ваша анализа романа буде детаљна и са пуно личних ставова и размишљања.

Иако је потребно пуно труда да се напише добар читалачки дневник, не одустајте јер ћете писањем усавршавати умеће лепог изражавања, а уједно ћете са сваком прочитаном књигом стицати непролазно богатство које вам нико неће моћи одузети. Зато вас молим да оставите своје рачунаре који вам одузимају превише времена. Окрените се чаробном царству књига јер и стара изрека каже: „Човек вреди онолико колико књига прочита“.

Јана Шћепановић, Сечањ

Jana Šćepanović

 

 

One thought on “Jana Šćepanović o Čitalačkoj znački

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s