Šešir profesora Koste Vujića – preporuka Tanje Ćirić

Milovan Vitezović

„Profesor Kosta Vujić je uvek zastajao pred vratima svog razreda, da uzme vazduh, da se pripremi. Toliko je dobro poznavao svoje đake,  nikada nije tačno znao šta ga čeka. Godinama su ga oni istrajno navikavali da od njih može očekivati samo neočekivano. Samo ako je nešto nemoguće, njima je tek onda moguće. Jedino se, kao razredni starešina, nije mogao potužiti kako nisu bili dobri đaci. Sve im je išlo od ruke. Sada su maturanti i sada znaju na čemu nebo stoji. Jedino da nebo ne sruše, pomislio je toliko puta, uveren da oni, stvarno, i to mogu“

Roman „Šešir profesora Koste Vujića“ je magičan. Jedan od najboljih romana o školskim danima ikad napisanih. Kratak  i duhovit, sav od anegdota, ovaj roman je nekako i tužan i zabavan. Kao i mladost. Vitezović je uspeo da uhvati radost, vrcavost, mangupiranje ali i prve boli, zaljubljivanje, rastanak sa drugarima,  prolaznost i melanholiju. Od svega toga napravio odličan roman.

Kosta Vujić je pravi profesor. Onaj koji ume da sluša i razume. Onaj koji mnogo zna a ima dušu pesnika. Onaj koji se seća mladosti i koji se drži principa. Zato je autorite, sa dnevnikom ili bez. Pre svega je jedan mudar i vedar osobenjak i živopisan čovek.

Suprotnost  profesoru Kosti Vujiću je direktor Kazarac kome je dobar razred, poslušan razred. Između Vujića i Kozarca naći ćete čitavu paletu raznih tipova profesora i svaki će ličiti na nekog vašeg.

Ovo je odlična preporuka i za sam izgled čitalačkog dnevnika. Kvalitetne knjige koje ste pročitali možete, osim u klasičnom pisanom obliku, da predstavite i na većem formatu, na hameru, uz kombinovanje fotografija i ilustracija.

Budite kreativni, čitajte, pišite, fotografišite, snimajte, ilustrujte i pošaljite nam…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s