Mladi i droga, tema za diskusiju – preporuka knjige „Mi deca sa stanice ZOO“

Na našem blogu zrznačka.com otvaramo važne teme za mlade ljude!

 1. Mladi i droga, tema za diskusiju

Mnogim generacijama knjiga „Mi deca sa kolodvora ZOO“, obeležila je tinejdžerske dane. U školskim bibliotekama nikada nije bilo dovoljno primeraka knjige. Nije ni čudo jer ona otvara teme odrastanja, adolescencije i komplikovanih porodičnih odnosa, narkomanije i prostitucije, kroz iskreni intervju, zapravo životnu priču petnaestogodišnje devojčice Kristijane F.

Čitanjem, pisanjem dnevnika, dobijate priliku da zastanete i promislite o ovim bitnim temama. Slanjem svojih tekstova na Blog Čitalačke značke ili komentarima na već postavljene tekstove, bićete u prilici da iskažete svoje mišljenje, koje će se sigurno čuti i uvažiti!

Droga i mladi je prva tema otvorena za diskusiju na našem blogu jer je sve više aktuelna. Puno je mladih ljudi koji imaju kontakt sa narkoticima,  jer su lako dostupni.

Naša želja je da zapišete svoja zapažanja o ovoj temi, analizirate stavove i iskustva svojih vršnjaka o ovoj temi. Razmislite o svojim problemima, da li vam se čine rešivim? Da li imate osobu od poverenja koja bi vam pomogla? Da li ste razmišljali o Savetovalištu za mlade?

Biblioteka neguje kulturu pisane reči ali i zdrave životne stilove. Želimo da mladim ljudima pružimo pomoć, ventil u prevazilaženju najturbulentnijeg životnog perioda, puberteta.

Uključite se, šerujte, komentarišite, ispunite anonimnu anketu. Mi ćemo je analizirati i predstaviti vam rezultate. Takođe, trudićemo se da uz stručnu pomoć i prigodnu literaturu damo odgovore na vaša pitanja.

Svoj utisak o ovoj knjizi napisala nam je Isidora Cvetić i možete ga pročitati OVDE

 

 

2 thoughts on “Mladi i droga, tema za diskusiju – preporuka knjige „Mi deca sa stanice ZOO“

 1. Tatjana kaže:

  Dragi blogeri i blogerke,
  Odabir knjige za preporuku je sjajan. Ovaj naslov u meni budi dva osećanja, nostalgiju za tinejdžerskim danima ali i setu jer je tema narkomanije sve aktuelnija. Bolesti zavisnosti u našoj sredini i dalje spadaju u tabu teme mada mislim, da smo kao društvo, na teži način naučili da sve što se stavlja pod tepih nema srećan epilog. Kako bi se diskusija na ovu temu razvila, želela bih da preporučim još jednu knjigu koju možete naći u našoj Biblioteci. „Zovem se Alisa“ Ivone Bžezinove. Ivona je savremena autorka, rođena u Češkoj a prevođena je na brojne jezike. Uglavnom piše za decu i mlade a posebno je intrigiraju teme i problemi sa kojima se mladi suočavaju u periodu adolescencije.“Zovem se Alisa“ je objavljena u okviru edicije Devojke na uzdi, koju čine tri knjige, „Zovem se Ester- Ja sam kockarka“, „Zovem se Marina- ja sam bulimičarka“ i „Zovem se Alisa- ja sam narkomanka“. Ove tri glavna junakinje, cimerke su u sanatorijumu „Bezdjekov“, klinici za različite bolesti zavisnosti.
  Alisa je gimnazijalka koja ne može da se izbori sa svojim ličnim demonima. Osećaj nesigurnosti, nedoraslosti i poraza naveli su je prvo na zloupotrebu lekova. Dok čitamo knjigu saznajemo mnogo o njenoj vrlo komplikovanoj porodici i načinu odrastanja a sve to nas tera da preispitujemo moguće motive zbog kojih se Alisa odlučila da proba drogu na momenat olakša sebi.
  Toplo preporučijem ovu knjigu i nadam se da će nekome pomoći. Obe knjige mogu biti dobar povod za otvaranje rasprave o načinu prevencije narkomanije a ponosna sam što je naša Biblioteka zaslužna za otvaranje teških ali nepohodnih tema

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s