Dnevnik čitanja Anastasije Vanje Romanov, VIII razred,OŠ „Mladost“, Tomaševac – nagrada publike

Зовем се Анастасија Вања, имам 14 година и ђак сам осмог разреда.  Волим да читам,  књиге ме опуштају,  лепше се изражавам и боље пишем саставе. Летњи распуст је идеално време да се  прочитају све оне књиге које желите. Делим  своје утиске  и предлажем девет добрих наслова који су ме забавили на распусту.

Пред крај школске године, у нашој школској библиотеци, пажњу ми је привукао комплет од осам књига „МАЛА ПСИХОЛОГИЈА“ издавачке куће “ Креативни центар“ за тинејџерски узраст.  Током распуста прочитала три  књиге чији су ме наслови веома заинтригирали: „ Како да васпиташ своје родитеље“, „ Како да стекнеш самопоуздање“ и „ Како да преживиш ако си девојчица“. Истражујући о психологији сазнала сам да је то научна дисциплина која се бави  изучавањем психичких процеса и  психичких особина. Књиге објашњавају  конкретне примере и нуде решења како да  превазиђемо проблем који постоји. Аутори се труде да нас посаветују  једноставним речима  шта да урадимо, шта да кажемо, како да се поставимо и реагујемо у одређеном тренутку. Читајући приручнике , сазнала сам како да стекнем и повећам своју сигурност и самопоуздање,  како да заузмем став према друговима, наставницима, да остварим бољу комуникацију, да не сумњам у себе. Открила сам да девојчице другачије реагују него дечаци. Допада ми се што су аутори предложили много савета и идеја, а смешне илустрације које се налазе на свакој страни књиге, засмејавају и чине да се осећамо боље. Најомиљенија ми је књига „ Како да васпиташ своје родитеље“, јер сам је читала заједно са мамом и анализирала, а она је признала да није баш савршена као родитељ и да, заиста, некада превише брине. Баш ми је било занимљиво, јер смо пронашле неке паметне идеје којих ћемо се придржавати у свакодневној комуникацији. Прочитаћу и остале књиге из ове едиције, јер се  веома брзо читају, а „ Златним правилима“ забављају и наводе на размишљање. И.. мислим да ћу од септембра другачије посматрати реакције, понашања и коментаре својих другова. Барем  су ми  тако поручиле ове књиге које ћу радо препоручити  свима из одељења.

Велики утисак оставиле су и две књиге Градимира Стојковића, у издању „Мале лагуне“ које описују дечака Глигорија Пецикозу, званог Хајдук. Аутор књига је вршњак мога деде, рођен 1947. године Живео је у Вршцу и у Панчеву и радио као наставник. Сада живи у Београду, у поткровљу. Изнад њега су само голубови. И небо… Тако он каже.. Књигу „Хајдук у Београду“ написао је пре 30 година, али сам ја уживала читајући је, као и  њен наставак „Хајдук на Дунаву“.То је прича о 15-огодишњем дечаку који је дошао са села у велики град,  Београд. Док се навикава на нову школу, град, другове и наставнике, труди се да га прихвате  и заволе. Наилази на разне препреке, али му највише у свему помаже другарица у коју се и заљубљује. Пошто је искрен, праведан и поштен, веома је лепо прихваћен у новом друштву.  Многе ситуације из књиге сам препознала и схватила да сви тинејџери пролазе кроз сличне проблеме, као и Хајдук. Са својим пријатељима доживљава разне авантуре, пролази кроз опасне ситуације и тако одраста.  За Градимира кажу да је најчитанији дечји писац у последњих 15 година, а уверила сам се и ја , јер су му књиге дивне. Открила сам неке нове наслове  које ћу прочитати и верујем да ће ме одушевити.

Летњи распуст није могао да прође без мозгалица и главоломки пустолова, Уроша Петровића и његове зеленокосе јунакиње Марте  Смарт. Писац је  рођен је 1967. године у Горњем Милановцу, а живи у Београду. Аутор је романа фантастике, романа у загонеткама и загонетних прича. Добитник је великог броја награда из области књижевности и фотографије, часописа и антологија. Читајући његове књиге придружила сам се Мартиној великој и загонетној авантури где открива најважнију тајну у животу, лети балоном, решава  мистерије, посећује Вашар загонетки, открива и отвара скровите капије, бори се са својим страховима… Веома је интересантно решавати, баш тешке, загонетке, али… постоје и решења која се …замислите… читају само помоћу огледала. Ако сте истраживач и радозналац, књиге ће вам се веома допасти и нећете их оставити док не решите све мистерије.

Анастасија Вања Романов

 VIII разред

ОШ „Младост“ Томашевац

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s