Istorijat

Čitalačka značka

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina trideset pet godina organizuje dečju manifestaciju Čitalačka značka. Čitalačka značka je manifestacija u kojoj učesnici pišu svoje čitalačke dnevnike.

Ovom akcijom se podstiče niz aktivnosti kod dece, kako u školama, tako i samostalno. Deca preporučuju svojim vršnjacima pročitane knjige, upoznaju se sa značajnim ličnostima i datumima iz sveta književnosti, pruža im se mogućnost da se izraze na sebi prihvatljiv način, kroz formu dnevnika, ilustracijom, pesmom, stripom, ili na završnoj svečanosti, glumom, plesom, imitacijom… Škole, kao aktivni saradnici, zajedno sa Bibliotekom, promovišu čitanje i talente svojih učenika. Promoviše se multikulturalnost i uvažavanje različitosti. Čitalačka značka razvija estetski i književni ukus, i kulturu čitanja.

Manifestacija otpočinje početkom školske godine i završava se u maju predajom čitalačkih dnevnika Gradskoj biblioteci. Učesnici, prema propozicijama, čitaju određen broj knjiga, u zavisnosti od uzrasta, o kojima pišu u svojim čitalačkim dnevnicima.

Odbor Čitalačke značke određuje temu, koja je obavezni deo čitanja. Tema se bira prema aktuelnim obeležavanjima života i rada književnika, ili obeležavanja značajnih međunarodnih datuma i manifestacija ( Međunarodna godina planete Zemlje, Godina knjige i jezika…). Za učešće je potrebno pročitati samo jednu knjigu na zadatu temu, ostalu literaturu učesnici čitaju po sopstvenom izboru pod uslovom da knjiga ne ulazi u školsku lektiru. Tokom godine, bibliotekari organizuju niz aktivnosti koje prate ovu manifestaciju. Kolektivne posete Dečjem odeljenju osmišljene su kroz multimedijalnu prezentaciju namenjenu, kao pomoć, učenicima koji žele da pišu Čitalačke dnevnike. Kroz razgovor i predavanje, učenicima se bliže objasni forma dnevnika sa kojom se neki ,kao autori, prvi put sreću.

Čitalačka značka ima takmičarski karakter, tokom maja Odbor za izbor dnevnika, proglašava najuspešnije učesnike. Biblioteka pohvali diplomama sve učesnike, a Odbor za Čitalačku značku izabere autore najuspešnijih dnevnika, i na velikoj završnoj svečanosti im dodeli zlatne, srebrne i bronzane diplome. Pored ovih nagrada, dodeljuju se nagrade za najbolje nastavnike, bibliotekare i kolektivne nagrade za najuspešnija odeljenja.

Završna svečanost Čitalačke značke održava se u velikoj sali Kulturnog centra u Zrenjaninu, ili Narodnom pozorištu. Svečanost je performans na zadatu temu za čitanje, tako da se istakne lik ili delo aktuelne teme.

Svake godine preko 20 škola Srednjebanatskog okruga uzme učešće u manifestaciji Čitalačka značka. Škole predaju preko 500 dnevnika, a Biblioteka sve učesnike nagradi pohvalnicom. Posebnim nagradama obraduje njih tridesetak, iako bismo želeli da pojedinačne nagrade dobije što više dece.

Pored Čitalačke značke za decu osnovnoškolskog uzrasta, Biblioteka organizuje i Malu čitalačku značku, za decu predškolce. Početkom školske godine, vrtići posete biblioteku, gde im se uruče besplatne kartice i predstavi bogatstvo knjižnog fonda. Tako počinje saradnja Biblioteke i vrtića. Deca stiču naviku čitanja, a utiske o pročitanom predstave kroz ilustraciju. Maja meseca sve učesnike nagradimo slikovnicom i organizujemo izložbu njihovih radova u čitaonici Dečjeg odeljenja.

Akcijom Čitalačke značke se podstiče niz aktivnosti kod dece,  kako u školama, tako i samostalno. Deca preporučuju svojim vršnjacima pročitane knjige, upoznaju se sa značajnim ličnostima i datumima iz sveta književnosti, pruža im se mogućnost da se izraze kroz pisanje dnevnika, ilustraciju, pesmu, strip, a od sada i kroz fotografiju, vlog… Škole, kao aktivni saradnici, zajedno sa Bibliotekom, promovišu čitanje i talente svojih učenika.

Promoviše su multikulturalnost i uvažava različitost.

Čitalačka značka razvija estetski i književni ukus i kulturu čitanja.